Dla kogo?
Odbiorcami innowacji są:
- osoby doświadczające kryzysu zdrowia psychicznego ze zdiagnozowaną depresją oraz ich bliscy (rodzina, partnerzy, przyjaciele)
Status innowacji
Warsztaty kulinarne dla osób w depresji i ich bliskich to innowacja polegająca na stworzeniu poradnika dotyczącego depresji dla osób chorujących i ich bliskich oraz wsparcie tych osób poprzez warsztaty kulinarne. Ważnym elementem innowacji jest strona internetowa – depresjaodkuchni.pl – dzięki której można zapoznać się z materiałami informacyjnymi w temacie zdrowia psychicznego lub zapisać się na warsztaty. Innowacja wykorzystuje dwa kanały wsparcia osób w depresji: psychoedukację oraz wspólną aktywność.
Temat depresji dotyka coraz większej liczby osób – według danych Narodowego Funduszu Zdrowia w styczniu 2023 roku w Polsce na depresję chorowało 1,2 mln osób. Choroba ta ma wpływ zarówno na życie osób chorych, jak i ich bliskich.
Depresja zmienia zachowanie oraz relacje osób chorych, które często cierpią w samotności. Zdarza się, że osoby bliskie, a czasem nawet sami chorzy, nie rozumieją swojego stanu lub nie potrafią mówić o swojej chorobie. W konsekwencji często wycofują się z aktywności społecznych i relacji.
Czynnikiem pozytywnie wpływającym na zdrowienie w depresji jest wsparcie bliskich. Niestety, w wielu przypadkach osobom bliskim brakuje wiedzy o tym, jak skutecznie wspierać osobę w depresję i jak włączać ją w aktywność.
Odbiorcami innowacji są:
Rejestracja na warsztaty kulinarne odbywała się poprzez formularz na stronie depresjaodkuchni.pl, dzięki czemu osoby zapisujące się na wydarzenie miały okazję zapoznać się także z treściami edukacyjnymi.
Do prowadzenia warsztatów warto zaprosić szefa lub szefową kuchni. Ważne, by osoba ta wcześniej przeszła przez szkolenie z zakresu zdrowia psychicznego i komunikacji z osobami w depresji. Zachęcamy, by skorzystać z dostępnego na stronie innowacji depresjaodkuchni.pl scenariusza warsztatów i przepisów, które na etapie pilotażowego wdrażania innowacji zostały omówione z dietetykiem klinicznym. Można je stosować bezpośrednio lub potraktować jako inspirację.
Warsztaty powinny odbywać się w profesjonalnej przestrzeni warsztatowej, takiej, która zupełnie nie kojarzy się z ośrodkami zdrowia czy oddziałami dziennymi. Dzięki temu uczestnicy będą mieli poczucie wyjątkowości tych wydarzeń i komfortu pracy, a jest to ważne.
Podczas warsztatów uczestnicy i uczestniczki samodzielnie przygotowują potrawy, które finalnie stają się częścią ich wspólnej kolacji. Szef kuchni omawia dania, rozdziela zadania oraz wspiera uczestników i uczestniczki w ich wykonywaniu. Ważnym elementem jest również zachęcenie uczestników do dbania o porządek w trakcie pracy w kuchni.
Doświadczenie z pilotażu podpowiada, że:
Pomysłodawczynią innowacji jest Anna Maria Czaja, artystka, projektantka. Od paru lat związana z Akademią Kulinarną K5 w Gdyni. Odkryła tam, że kuchnia może być miejscem pozytywnej energii i spotkań z ludźmi, ale też miejscem odpoczynku od depresji, dlatego postanowiła podzielić się tą przestrzenią z innymi osobami chorującymi na depresję podczas testowania innowacji.