Warsztaty kulinarne dla osób w depresji i ich bliskich

Status innowacji

  • 1
    rozwijana
  • 2
    testowana
  • 3
    upowszechniana

O innowacji

Warsztaty kulinarne dla osób w depresji i ich bliskich to innowacja polegająca na stworzeniu poradnika dotyczącego depresji dla osób chorujących i ich bliskich oraz wsparcie tych osób poprzez warsztaty kulinarne. Ważnym elementem innowacji jest strona internetowa – depresjaodkuchni.pl – dzięki której można zapoznać się z materiałami informacyjnymi w temacie zdrowia psychicznego lub zapisać się na warsztaty. Innowacja wykorzystuje dwa kanały wsparcia osób w depresji: psychoedukację oraz wspólną aktywność.

Problem

Temat depresji dotyka coraz większej liczby osób – według danych Narodowego Funduszu Zdrowia w styczniu 2023 roku w Polsce na depresję chorowało 1,2 mln osób. Choroba ta ma wpływ zarówno na życie osób chorych, jak i ich bliskich.

Depresja zmienia zachowanie oraz relacje osób chorych, które często cierpią w samotności. Zdarza się, że osoby bliskie, a czasem nawet sami chorzy, nie rozumieją swojego stanu lub nie potrafią mówić o swojej chorobie. W konsekwencji często wycofują się z aktywności społecznych i relacji.

Czynnikiem pozytywnie wpływającym na zdrowienie w depresji jest wsparcie bliskich. Niestety, w wielu przypadkach osobom bliskim brakuje wiedzy o tym, jak skutecznie wspierać osobę w depresję i jak włączać ją w aktywność.

Pomysł na rozwiązanie

Udział w warsztatach, które zostały przeprowadzone w ramach pilotażu innowacji był dla uczestników i uczestniczek dobrą okazją, aby opuścić dom i nawiązać kontakty społeczne. Uczestnicy i uczestniczki zauważali dzięki temu poprawę samopoczucia, a także wzrost poczucia sprawczości. Z kolei poprzez lekturę podręczników osoby chore oraz ich bliscy mogą lepiej zrozumieć sytuację, w której się znaleźli i poszerzyć wiedzę o depresji oraz sposobach radzenia sobie z nią.

Dla kogo?

Odbiorcami innowacji są:

  • osoby doświadczające kryzysu zdrowia psychicznego ze zdiagnozowaną depresją oraz ich bliscy (rodzina, partnerzy, przyjaciele)

Uważamy, że rola bliskich osób wspierających może być kluczowa w procesie zdrowienia. Naszym zdaniem niezbędne jest wprowadzanie obu aspektów innowacji: edukacji w zakresie komunikacji oraz stwarzanie możliwości wspólnej aktywności osób chorych i ich bliskich poprzez wspólne gotowanie.

Anna Maria Czaja pomysłodawczyni innowacji

Z przyjemnością przeczytałem teksty, które wreszcie nie są „troskliwo-opiekuńcze”, tylko konkretne i dotykające sedna sprawy. Wszystko tam jest na swoim miejscu. Bez użalania się nad osobami chorymi.

Czytelnik strony www

Potrzebowałem bodźca, aby wyjść z domu podczas nasilenia choroby. Cieszyłem się, że mogłem poobcować z ludźmi i przy okazji nauczyć się czegoś nowego.

Uczestnik warsztatów

Kto może ją wdrożyć?

  •  instytucje, które na co dzień oferują wsparcie dla osób w kryzysie psychicznym z depresją: instytucje samorządowe, w tym ośrodki polityki społecznej, domy sąsiedzkie, centra aktywności lokalnej,
  • ośrodki zdrowia psychicznego,
  • szkoły gastronomiczne, szkoły i ośrodki edukacyjne dysponujące odpowiednim zapleczem.

Przepis na innowację czyli jak ją wdrożyć

Rejestracja na warsztaty kulinarne odbywała się poprzez formularz na stronie depresjaodkuchni.pl, dzięki czemu osoby zapisujące się na wydarzenie miały okazję zapoznać się także z treściami edukacyjnymi.

Do prowadzenia warsztatów warto zaprosić szefa lub szefową kuchni. Ważne, by osoba ta wcześniej przeszła przez szkolenie z zakresu zdrowia psychicznego i komunikacji z osobami w depresji. Zachęcamy, by skorzystać z dostępnego na stronie innowacji depresjaodkuchni.pl scenariusza warsztatów i przepisów, które na etapie pilotażowego wdrażania innowacji zostały omówione z dietetykiem klinicznym. Można je stosować bezpośrednio lub potraktować jako inspirację.

Warsztaty powinny odbywać się w profesjonalnej przestrzeni warsztatowej, takiej, która zupełnie nie kojarzy się z ośrodkami zdrowia czy oddziałami dziennymi. Dzięki temu uczestnicy będą mieli poczucie wyjątkowości tych wydarzeń i komfortu pracy, a jest to ważne.

Podczas warsztatów uczestnicy i uczestniczki samodzielnie przygotowują potrawy, które finalnie stają się częścią ich wspólnej kolacji. Szef kuchni omawia dania, rozdziela zadania oraz wspiera uczestników i uczestniczki w ich wykonywaniu. Ważnym elementem jest również zachęcenie uczestników do dbania o porządek w trakcie pracy w kuchni.

Doświadczenie z pilotażu podpowiada, że:

  • warsztaty powinny trwać około 3–4 godzin;
  • liczba uczestników i uczestniczek nie powinna przekraczać 15 osób;
  • warto od razu zaproponować serię spotkań tematycznych (w przypadku pilotaży były to warsztaty dotyczące kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, meksykańskiej i Bliskiego Wschodu) oraz umożliwić uczestnikom i uczestniczkom zapisywanie się na jedno lub kilka spotkań;
  • po warsztatach warto wysłać e-mailem przepisy realizowane podczas spotkania, aby uczestnicy i uczestniczki mogli odtworzyć je ponownie w domu;
  • ważna jest możliwość uczestnictwa osoby bliskiej – osoby chorujące na depresję podkreślały, jak dużym ułatwieniem, a jednocześnie pozytywnym zaskoczeniem, była dla nich możliwość uczestniczenia w zajęciach wraz z bliską osobą;
  • dobrym rozwiązaniem jest włączenie do gotowania razem z uczestnikami i uczestniczkami także specjalisty bądź specjalistki z zakresu zdrowia psychicznego (psychoterapeuty lub psychoterapeutki);
  • sprawdziło się także zaangażowanie osoby samorzeczniczej, która asystowała podczas warsztatów.

Materiały o innowacji

Kto za tym stoi?

Skąd pomysł na innowację?

Pomysłodawczynią innowacji jest Anna Maria Czaja, artystka, projektantka. Od paru lat związana z Akademią Kulinarną K5 w Gdyni. Odkryła tam, że kuchnia może być miejscem pozytywnej energii i spotkań z ludźmi, ale też miejscem odpoczynku od depresji, dlatego postanowiła podzielić się tą przestrzenią z innymi osobami chorującymi na depresję podczas testowania innowacji.

Zdjęcia

Opowiedz światu
o tym pomyśle

Skip to content